Història

El grup de xirimiters i tabaleters L'aljub de Bocairent es funda el Setembre de 1994, i naix fruit de l'interès d'una sèrie de persones del poble que es preocupen per la recuperació de la música tradicional valenciana i per un dels seus instruments per excel·lència: la dolçaina. És, després de la Xafigà, el segon grup més antic de la FVDT.

El grup naix sota la direcció de Joan Antoni Martínez i Martínez, dolçainer de Bocairent i professor de dolçaina de l'Escola Comarcal de Musica de la Vall d'Albaida, lloc d'on provenen inicialment la majoria dels músics que componen el grup. Des de l'octubre de l'any 2000 el grup va estar dirigit pel també bocairentí i compositor Joan Sanz Rabadán, fins les acaballes de 2006. Des d'aleshores, l'actual director titular del grup és l'alcoià Jordi Sempere Azorín.

L'any 2008, es va crear l'Escola de Música de l'Aljub, de forma que, actualment, la formen una trentena d'alumnes i quatre professors. Actualment s'imparteixen les classes de Dolçaina, Percussió, Conjunt Instrumental, Tarota, Sac de gemecs i Llenguatge musical

Durant aquests anys el grup ha visitat diversos pobles i ciutats, col·laborant en diferents tasques musicals: festes de moros i cristians, concerts, passacarrers, despertades, dianes, acaptes, cercaviles, fires, correfocs, cavalcades, processons...

L'Aljub ha participat en les entraes de les poblacions veïnes com Alcoi, Ontinyent, Muro, Cocentaina, Villena, etc... I també en les de localitats més llunyanes, com ara Rocafort, Elx, Murcia, Caravaca de la Cruz o Mojácar (Almeria).

Els xirimiters de l'Aljub, han actuat amb l'Associació Unió Musical de Bocairent en nombrosos concerts, d'entre els quals cal destacar el que es va celebrar al Palau de la Música de València en commemoració del seu 75é aniversari. També va col.laborar en la gravació d'un CD de música festera amb la Banda La Lira de Quatretonda.

L'aljub ha interpretat en quatre ocasions en el Concert de Música Festera de la Junta de Festes de Sant Blai a Bocairent. El 30 de Juliol de 2.000, i sota la direcció de Joan Antoni Martínez, l'Aljub es va estrenar a aquest concert. Repetiriem un any després, al 2001, en aquest cas sota la direcció de Joan Sanz Rabadán. Els anys 2007 i al 2010 i sota la direcció de l'actual director, Jordi Sempere Azorín, també va ser l'Aljub qui oferia el concert.

Al marge dels moros i cristians el grup ha fet sonar les seues melodies en festes d'àmbit més global. Així, ha participat en la Cavalcada del Pregó en Castelló, les falles de València, les processons de Villar del Arzobispo, o les Fogueres d'Alacant entre d'altres i ha actuat en directe al programa ARRELS de Punt 2 i MATI MATI de Canal 9.

El grup disposa d'un local d'assaig propi emplaçat a la Travessera Gabriel Miró, fruit de l'esforç comú al llarg dels anys, lloc que resulta imprescindible per al bon desenvolupament de totes les tasques que porta a terme.